Kraschade nyårslöften

12.01.2019

Vad är det som gör att vissa når sina mål medan andra står kvar och stampar på samma ställe utan att komma närmare sina drömmar? Jag tror det finns några avgörande faktorer. En av dom är hur man sätter sina mål.

Den största anledningen till att många ger upp sina nyårslöften redan inom två veckor är att deras målsättningar inte är realistiska. Låt säga att det sällan går en dag utan att du äter något onyttigt. Du lovar att du inte ska äta godis och kaffebröd på hela året eftersom du vill leva hälsosamt och gå ner i vikt. Dom första dagarna är lätta. Du är sugen men känner dig motiverad och stolt över ditt beslut. Sen kommer du tillbaka till jobbet efter ledigheten och tittar snopet på medan dina kollegor äter kanelbullar till kaffet. Du biter ihop och tuggar på ditt äpple.

Sen kommer helgen och du sneglar lite småsurt på din sambo som öppnar chipspåsen till det berömda fredagsmyset. Efter en vecka börjar du inse hur långt ett helt år faktiskt är... Det nyårslöfte du så kaxigt avgett under dom sista timmarna av året känns mer och mer som en omöjlighet. Tvivlet på dig själv och din egen förmåga att stå emot växer tills du den 13 januari står i kön på kafét och hör din kompis beställa en cheesecake och känner hur det vattnas i munnen. Nu får det fan vara nog på svältandet!

Du ger upp och beställer både kladdkaka och äppelpaj till kaffet. På vägen hem köper du en megapåse lösgodis som du vräker i dig redan i bilen. Och nu är allt förstört, du har sabbat ditt nyårslöfte. Du känner dig värdelös som inte ens klarar av två veckor. Med en sådan usel självdisciplin är det ingen ide att ens försöka. Sen är det så mycket lättare att låta resten av året fortlöpa i samma spår och vid årets slut har du istället lagt på dig 5 kilo. Och nästa nyår ger du samma löfte bara för att åter ge upp i januari. Det värsta med det här är inte dom extra kilona du lägger på dig utan den skada du orsakar dig själv på insidan. För varje gång vi misslyckas med det vi bestämt oss för att göra så får vårt självförtroende en törn och motivationen att prova igen minskar. Vi har hamnat i en negativ spiral som är svår att ta sig ur.

Men vad skulle hända om du nästa gång provade en annan approach? Låt oss säga att istället för att avstå godis helt beslutar du dig för att bara äta godis två dagar i veckan, t.ex. onsdag och lördag. Nu kommer något magiskt hända. När suget efter choklad kommer på måndagen så kan du påminna dig själv om att på onsdag får du äta choklad. Det är bara två dagar bort och även om du gärna skulle vilja ha choklad nu så känns det inte oövervinnerligt att hålla ut i två dagar. Så du tar en frukt eller fullkornssmörgås istället. På onsdagen njuter du av din chokladbit men utan att känna skuld. Istället känns det rätt bra eftersom du höll dig till din plan.

Efter några veckor går det lättare och ditt självförtroende stärks i och med att du når det mål du satt upp för dig själv varje vecka. Motivationen växer. Kanske är du redo att klara av att minska ditt godisätande till en dag i veckan. Du klarar ju faktiskt det här! Nu har du omedvetet börjat programmera dig själv för framgång istället för misslyckande. Bara genom att sätta realistiska mål har du bevisat för dig själv att du faktiskt klarar det du bestämmer dig för. Det gör att självförtroendet växer och du får styrka inför nästa utmaning.

Om du länge kämpat med en förändring men inte lyckats så fundera över om du satt för höga mål för dig själv. Kanske är det inte realistiskt att gå till gymmet 6 dagar i veckan och du varit en soffpotatis dom senaste fem åren. Istället för att gräma dig över att du misslyckas med det så är det bättre att känna stolthet över att du går en halvtimmes promenad var tredje dag. Ju sämre ditt självförtroende är, desto viktigare är det att du når dina mål.

Börja med att låta utmaningarna vara så lätta att du inte kan misslyckas. När du väl brutit den onda spiralen av misslyckande och klarar av att uppnå dina låga mål så kan du höja dom. Men se till att du får smaka på segerns sötma några gånger innan du höjer ribban. Du gör dig själv en tjänst genom låta processen till förändring ta tid. På så sätt omprogrammerar du dig själv psykologiskt till framgång och dom förändringar du uppnår varar längre.


"The victory of success is half won when one gains the habit of setting and achieving goals."

/ Og Mandino


Relaterade inlägg:

Fyra Grundpelare till lycka - Del 3, Älska dig själv

Att kliva ur offerrollen